Erik Videgård - svensk krögare och TV-profil har tagit fram ett riktigt härligt julrecept för Crock-pot! Laga julfläsk med grönkål i en smidig Crock-pot, som gör julmiddagen medans du kan njuta av sällskapet.
Ingredienser
Portioner: 4
1,5 kg färsk bogfläsk eller fläskkarré i bit
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk rapsolja
150 g gul lök
150 g morot
100 g blekselleri
2 msk Quatre Epice
2 lagerblad
2 timjankvistar
25 cl portvin
33 cl julmust
2 msk flytande kalvfond
30 g tomatpuré
1 msk rapsolja
100 g baconkuber
100 g steklök
240 g champinjoner
200 g grönkål
Gör så här
Skär löken i båtar, morot och selleri diagonalt i ½ cm skivor
Salta peppra och fräs köttet i en stekpanna med oljan tills det är brynt, ta upp ur pannan och fräs lök, morot och selleri i samma panna tills löken är genomskinlig.
Tillsätt vinet, must, quatre epice, lagerblad, timjan, kalvfond, och tomatpuré, skrapa botten av pannan (deglacera) för att få med allt det goda.
Häll över blandningen i slowcookern, tillsätt köttet och blanda runt. Sätt slowcookern 6 timmar låg värme och gör något annat.
35 minuter innan servering fräs bacon, steklök och champinjonerna, ta upp köttet, tillsätt baconfräset till slowcookern och blanda.
Sjud grytan på hög värme 30 minuter utan lock. Välj om du vill servera köttet varmt eller kyl det och skiva tunt. Servera med pressad potatis.