FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Pre-Black Week - Upp till 50% på dina köksfavoriter!

Inspiration/Guider/Gästblogg! Hur man lyckas vid grillen

Gästblogg! Hur man lyckas vid grillen

tisdag 5 mars 2024
Dela artikel

Hej!

Jag vill först och främst tacka för att jag fått förfrågan att skriva ett inlägg här på lykkas blogg. Mitt namn är Björn Johansson och jag driver till vardags grillsajten och bloggen BBQlovers. Utöver det så lever jag, andas och så klart äter BBQ och grill. Jag har tävlat i grill och BBQ-SM samt är ute med Team BBQLovers på diverse grillevent runt om i landet.

Grilla är ett fantastiskt sätt att umgås

Det här inlägget kommer att handla om hur just du lyckas vid grillen. Jag tänker ge dig lite värdefulla tips och tricks samt visa lite produkter som stärker din upplevelse vid grillen.

Hur gör man då för att lyckas vid grillen och slippa äta dessa tråkiga torra, sönderbrända karréskivorna? Först och främst så är temperaturen otroligt viktig. Både i grillen och i råvarorna du tillagar. Generalfelet som många gör, är att man inte kontrollerar mängden kol och briketter man använder. Oftast häller man på en halv säck, dränker i tändvätska och tänder på. Detta gör att man får otroligt hög temperatur i grillen och det finns ingen kall zon där ditt kött kan få vila sig i form innan servering.

Det finns tre grillmetoder jag kommer förklara här.

1. Indirekt grillning

Denna metod använder jag nästan 80% av alla gånger jag grillar.

Fördela briketterna på varsin sida av brikettgallret, ställ ev en aluminiumform i mitten för att samla upp köttsaft. På gasolgrill tänder du de yttersta brännarna på båda sidor. Lägg sedan steken över direkt värme på alla sidor så du får lite grillyta. Grilla därefter din köttbit i mitten.

Denna metod passar om du ska grilla större köttbitar såsom lammstek, kyckling, ankstek, fläskstek och andra större stekar som behöver minst 20 minuters tillagning. För perfekt resultat, använd grilltermometer - då vet du precis när köttet är färdigt.

2. 50/50-metoden

Denna metod är bra när du har lite som ska grillas direkt, och lite som ska grillas indirekt. Det innebär att du ha en ganska stor “kall” zon i ena sidan av grillen.

Lägg alla briketter på brikettgallrets ena sida och ställ en aluminiumform på andra sidan för att samla upp köttsaften. På gasolgrill tänder du bara brännarna på ena sidan. Har du tre brännare tänder du bara två. Denna metod passar bra för bland annat Ankbröst, filéer, kycklinglår, och kycklingbröst. Den passar även väldigt bra när du ska tillaga flera saker på grillen. Detta då du kan bryna på ena sidan, och grilla indirekt på andra sidan.

3. Direkt grillning

Detta innebär att du grillar direkt ovanför kolen eller en brännare på din gasolgrill. När du grillar direkt ska du ha hög temperatur och följaktligen korta grilltider. Denna metod passar bäst på tunna skivor kött såsom karréskivor, kotletter, biffar, hamburgare mm. Den fungerar även bra om du ska göra biffar som ska vara rare och lite röda i mitten, men ändå ha fin grillyta. Det ingen roll om du har en kolgrill eller gasolgrill, det fungerar utmärkt på båda.

På en gasolgrill sätter du igång alla brännarna, även om du bara kommer grilla ovanför en av dem. Stäng locket och se till att du kommer upp i rejäl temperatur, gärna mellan 260-300 grader. Likadant gör du på en kolgrill. De första två metoderna fungerar bara om du har lock på grillen, men jag rekommenderar att alltid ha locket på för bäst resultat.

Kol, briketter eller gasol?

Vad ska man egentligen använda när man grillar?

Jag förespråkar personligen briketter för lite längre grillningar av t.ex. hela köttbitar eller hel kyckling. Briketter håller en jämn temperatur länge. Kol använder jag vid direkt grillning när det ska vara riktigt hett och för korta grillningar, såsom hamburgare, karréskivor, eller helt enkelt tunnare köttbitar som ska grillas snabbt
och varmt. Kol ger med fördel högre temperatur, men har kortare brinntid

Gasol då?

Det finns oftast två läger bland grillarna, kolgrillarna och gasolgrillarna. Kolgrillarna vill gärna hacka lite på gasolgrillarna och menar på att det är inte ”riktigt” grillning. Jag stöter ofta på dessa på mina event. Jag brukar överbevisa dessa genom att plocka fram två bitar ryggbiff eller någon annan bra köttbit för att sedan be dom gå iväg 10 minuter. Under tiden grillar jag upp en bit på kolgrillen och en på gasolgrillen och gör ett smaktest. Inte en enda gång har någon kunnat säga att det smakar olika!

Det är inte bränslet som ger smak på maten utan det faktum att den får infraröd strålning från värmekällan. Jag kommer inte gå in djupare på detta, men det finns många fördelar med gasol. På vardagarna är det ett snabbt enkelt sätt att kunna grilla utan att vänta på att glöden ska bli varm.

Innan jag lämnar detta kapitel så vill jag höja ett varningens finger för tändvätska. Det är en petroliumprodukt som egentligen inte hör hemma tillsammans med god mat. Tändvätskan ger smak åt det du grillar, och det blir inte gott. Här rekommenderar jag istället att man tänder sina briketter eller kol med ett tändrör, elgaffel eller s.k loftlighter. Jag lovar att ni kommer känna skillnaden.

Vi har ju tidigare pratat om vikten av rätt temperatur. Jag kan inte poängtera nog hur viktig temperaturen är för att lyckas. Den som vill lyckas både i köket eller vid grillen bör införskaffa sig en bra stektermometer. Det är väldigt svårt att endast förlita sig på känsla för att veta när köttet är färdigt. Använder du termometer så vet du precis när du ska plocka av din mat för servering och är ett ovärderligt verktyg för att alla matlagare, oavsett om du är professionell eller hobbykock.

Vid grillen kan det vara en fördel med en termometer som är trådlös. På så sätt kan du ha sändaren ute vid grillen och mottagaren med dig där du befinner dig. Ett exempel är OBH Nordicas trådlösa variant:

Komplettera gärna med en ficktermometer så du snabbt kan ta temperaturen på plats.

Du behöver även ordentliga grillverktyg. Du behöver en ordentlig grilltång, en stekspade samt en grillborste för att göra rent efter dig. Dessa produkter borde finnas hos alla som äger en grill. Denna grilltång är extra lång, så du slipper bränna fingrarna när du vänder dina grillalster.

Svårt att hitta inspiration?

Vad ska man egentligen grilla då för att vidga sina vyer? Skippa färdigmarinerad kyckling och kött från butik! Gör er egen marinad eller rub istället. Det blir mycket godare, dessutom är det mycket roligare också. Jag lovar dig att ditt kryddskåp är fullt med kryddor du kan använda för en fanstatisk rub eller marinad. Gör din egen signaturrub med din egen prägel. Dina vänner och bekanta kommer definitivt tacka dig efteråt när du bjudit dom på en fantastiskt grillmiddag.

Jag tycker även att du ska prova göra att grilla mer hela bitar. Skiva inte upp fläskfilé, karré eller entrecôte. Rubba utsidan och grilla ganska lågt och länge genom att använda den indirekta metoden jag tidigare nämnt i inlägget.

Egentligen handlar allt om att VÅGA PROVA! Det mesta går att grilla med ett fantastiskt resultat. Tänk att du har en till uppsättning av din spis och ugn ute i trädgården. Det finns inget som du inte kan göra på grillen som du kan göra på spisen.

Med dessa ord sagda hoppas jag att jag kunnat ge dig lite enkla tips och tricks som kan hjälpa dig på sommarens BBQ och grillfester.

För mer receptinspiration, så besök BBQlovers

Där finns mängder av kul recept och inspiration.

På återseende,

Björn Johansson.

Ta del av fler tips