FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Black Week med årets lägsta priser på kök & matlagning – se alla erbjudanden

Inspiration/Guider/Vår stora knivguide

Vår stora knivguide

Självklart ska du ha riktigt bra köksknivar i köket när du lagar mat. Det kan vara svårt att veta vilka knivar just du behöver eftersom olika knivar passar för olika tillfällen. Välj rätt kökskniv för rätt tillfälle, inspireras av vår stora knivguide nedan.
onsdag 6 mars 2024
Dela artikel

Dags att köpa nya köksknivar?

Det finns massvis med olika knivar i olika prisklasser och olika material och det kan vara svårt att veta exakt vilken kniv som är rätt att välja. Knivarna kan ha olika egenskaper beroende på vilken prisklass du väljer att gå efter.

Upptäck vår knivguide och lär dig allt om olika knivar och dess egenskaper och hitta rätt kniv för dig och din plånbok.

Utöver en bra kökskniv är det viktigt att ta hand om sina knivar på rätt sätt. Vill du ha tips på hur du på bästa sätt sköter om dina knivar ska du kika in vår knivslipssguide här.

Japanska knivar vs. Europeiska knivar

Skillnaden mellan japanska och europeiska knivar

Den största skillnaden mellan japanska och europeiska knivar är slipningsvinklarna, som det finns två av. Japanska knivar har en slipvinkel på ca 12-15 °C, till skillnad från de europeiska knivarna som har en slipvinkel på ca 20-25 °C. Detta innebär att knivarna slipas på olika sätt beroende på dess tjocklek och hårdhet, där japanska knivar kan slipas på en brantare vinkel och europeiska knivar på en mindre brantare.Europeiska knivar är skörare på så vis att dem är tunnare och mjukare jämfört med japanska knivar, detta är nödvändigtvis inte bättre eller sämre. Eftersom japanska knivar är hårdare och är svårare att nöta ner, kan det tyckas svårt att underhållsslipa dessa jämfört med europeiska. Även om europeiska knivar är lättare att underhålla så är dem inte lika vassa, vilket gör att du behöver underhålla dessa oftare på grund av dess mjukhet. Vilken typ av kniv du väljer, är upp till dig och vad du önskar att få ut av din kökskniv och matlagning.

Olika knivtyper

Santoku

Är du ute efter en kniv som passar utmärkt till många typer av råvaror? Då ska du kika in knivtypen Santoku som klarar alltifrån grönsaker, rotfrukter till kött! En japansk kniv som har etablerat sig bäst i klassen runtom i världen och är ofta använd i restaurangkök. Santoku har en varierande design, däremot sticker den högre profilen och den kraftiga avrundningen ut jämfört med den europeiska kniven. En favorit när det kommer till knivtypen Santoku är Ame Santokukniv handtag i Kanadalärk från Satake.

Kockkniv

Söker du en stadig kniv som går att använda till i princip allt? En kockkniv är en allround kniv som är ett måste i ditt kök och är en av de vassaste du kan hitta på marknaden.

Med denna knivtyp kan du skära olika typer av kött, grönsaker och frukter. Designen är oftast ett bredare rakt knivblad, som ligger välbalanserat i handen. En av våra absoluta favoriter när det kommer till japanska kockknivar är Shun Classic Kockkniv 20 cm från KAI.

 
 

Filékniv

Vill du enkelt kunna filea din fisk eller kött? Då ska du kika in den japanska filékniven som gör snitt helt friktionsfritt. Det enda som krävs är ett enda snitt, vilket man gör för att bevara köttets själ enligt japansk tradition. Knivbladet är oftast enkelslipat för att få en maximal skärpa. Bladet är mycket flexibelt vilket underlättar filéeandet. Kika in Houcho Filékniv 17 cm för att filéea dina köksknivar!

Petty

Vill du ha en mindre och flexibel kniv i köket? Upptäck Petty, som är en typisk skalkniv eller universalkniv. Denna knivtyp fungerar utmärkt för arbeten som kräver kontroll och precision. Med en finare snittyta behåller du färg, smak och saft i dina råvaror, vilket är till din fördel när du använder en petty-kniv. Upptäck favoriten Pro House Petty Skalkniv från Satake.

 

Kiritsuke

Söker du en japansk kniv som ger hög status i köket? Då ska du kika in kiritsuken som är den kaxigaste av japanska knivar! Med sin unika design som är visuellt vacker, så är den lika vass som en skalpell vilket gör att den klarar alla typer av råvaror. Knivbladet är oerhört flexibelt och har även en lång livstid med tanke på dess tjockhet. Kika in favoriten Kuro Kiritsuke 23 cm från Satake, som är lika rå och profffsig som den ser ut!

Brödkniv

Alla behöver en klassisk brödkniv i sitt kök! Med sitt sågtandade blad kan du med lätthet skära upp ditt bröd utan att det smular eller tappar sin fluffighet. Knivbladet definieras av en flexibilitet, vilket möjliggör för en allround-kniv och många använder därför brödkniven till att skiva lax eller kallskuret också.

 

Kaizen

Söker du en kniv utöver det vanliga, som kommer briljera i köket en lång tid framöver? Kaizen från Satake är en helt ny premiumserie som utvecklats från knivarnas huvudstad: Seki City, Japan. Kniven spelar i en klass för sig med sitt skaft av oregelbundet ådrat olivträ och ett tunt och elegant 67-lagers damascusblad, 66 lager supportstål och en kärna av ytterst kvalitativt MVS10Cob-stål.

Olika prisklasser

Knivar i en lägre prisklass

Vill du ha mycket kniv för lite pengar är Satake Houcho en serie att titta närmare på. Samtliga knivar från Satake Houcho har ett handtag i Magnolia, ett enkelt bolster i plast och blad i Hi Carbon Steel.
Satake Houcho är riktigt bra knivar för sin prisklass, de har mjukt stål som är lätt att slipa upp och finns i flera olika modeller för olika uppgifter i köket.

Viktigt att tänka på om du väljer en kniv med blad i mjukare stål är att den kräver slipning mer frekvent än en kniv med hårdare stål.
Letar du efter en kockkniv i budgetklassen är Houcho Santoku en utmärkt klassisk japansk kockkniv som fungerar för de flesta uppgifterna i köket.

Knivar i en medel prisklass

Vill du ha mer komfort, balans och mer kvalitativa material från din kniv så kommer priset att öka en del. För ungefär en tusenlapp kommer du upp på en riktigt bra nivå och kvalitet.

I denna prisklass finner du knivar i den klass som proffsen använder.
Dessa knivar har ofta handtag som är något mer påkostade med ökad komfort för en riktigt bra känsla i handen. Det finns även en skillnad i bladen, knivarna i denna prisklass har ofta ett något hårdare blad som gör att skärpan håller längre.

En riktigt bra kockkniv i denna prisklass är Chef Kockkniv Olivslipad 20 cm från serien Chef, MAC. Här finner du en stadig pjäs som håller i flera år framöver!

Knivar i en högre prisklass

Här finner du knivar för den riktigt knivintresserade.
I denna prisklass får du mer design, bättre material och utformning av både handtag och blad på kniv. Dessa knivar har hårdare stål, vilket kan vara något svårare att slipa upp men när slipningen väl är utförd är skärpan mer bestående och din kniv klarar av ett kontinuerligt användande. Förutom den mer bestående skärpan så kan de hårdare bladen med fördel slipas mycket tunna. Därmed får du en väldigt vass kniv.

Från serien Kuro från Satake finner du riktigt bra knivar i denna prisklass. Knivarna i Kuro-serien är japanska knivar med handtag i bränt rosenträ, bolster i metall och blad av VG10-stål.

Är du ute efter en kockkniv i denna prisklass är Kuro Santoku kniven för dig. Här har du en kockkniv i proffsklass för kökets alla uppgifter.

I den övre prisklassen finner du även serien Kaizen, här får du hög kvalitet, material och design till riktigt höga nivåer. Detta är en serie knivar som ger väldigt mycket valuta för pengarna.

En knivtyp som alltid funkar

Keramiska knivar

En rekommendation är att alltid komplettera ditt kök med en keramisk kniv. Keramiska knivar har nämligen många fördelar till exempel:

  • De går att köra i diskmaskin.
  • Levereras otroligt vassa.
  • Håller skärpan under en väldigt lång tid på grund av det hårda materialet. Upp till 10 gånger längre än en stålkniv.
  • Knivarna är korrisionsfria.
  • Ergonomiska för dem med svaga handleder.

Om du är ute efter riktigt bra keramiska knivar, ska du kika in varumärket Kyocera. Dessa knivar har ett ergonomiskt handtag i svart plast och ett vitt keramiskt blad. Dessa knivar kommer i flera olika modeller för kökets alla uppgifter. De keramiska knivarna från Kyocera är ett riktigt bra komplement till dina knivar i med blad i stål.

Ta del av fler tips