FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Super Deals – fortfarande chans att fynda

Inspiration/Guider/Knivskola Rostfri, kolstål eller keramisk?

Knivskola Rostfri, kolstål eller keramisk?

tisdag 5 mars 2024
Dela artikel

Pelle, kock & produktspecialist på Lykka.se, bjuder på sina bästa tips när du ska välja kniv

Det här är en uppföljning till Pelles knivskola del 1

När du har bestämt dig för vilken modell av kniv du behöver kommer nästa beslut. Ska det vara rostfritt eller kolstål? Eller är det dags att prova en keramisk kniv?

Rostfritt

Om man ska vara petig så finns det inga rostfria köksknivar. För att en kniv ska kunna slipas vass så behöver stålet ha en hög kolhalt. Problemet är att stål med en hög kolhalt rostar lätt och därför innehåller ”rostfria” knivar olika tillsatser för att de inte ska rosta lika lätt. Men rostfria är de inte. Förutom varumärket och designen är det kolhalten som skiljer en kvalitetskniv från en billig variant. En enkel kökskniv kommer du aldrig att få riktigt vass. Men det kan samtidigt löna sig att gå upp ett snäpp i prisklass för att få en kniv med högre kolhalt som du kan slipa ordentligt.

Kolstål

Kolstålsknivar har inga tillsatser vilket gör det möjligt att slipa dem på ett helt annat sätt än ”rostfria” knivar. Problemet är dock att de har mycket lättare för att rosta. Men för den som ställer höga krav på skärpan, sköter om sina knivar med bryne och håller dem torra så är de oslagbara.

Keramiska knivar

Det senaste och coolaste i knivvärlden är keramiska knivar. Materialet är betydligt hårdare än stål. Stålknivar slipas ju med keramiska slipar. Om du ska slipa en keramisk kniv behöver du därför ett diamantbryne eftersom diamant är det enda material som är hårdare.

Nackdelen med keramiska knivar är att de är helt stumma och inte har någon flexibilitet. Som filéknivar fungerar de därför inte alls. De är inte heller särskilt bra vid grövre arbete, t.ex. styckning då de lätt kan brytas. Tappar du en keramisk kniv i ett stengolv så kommer den också att gå sönder. Men i rätt sammanhang är den keramiska kniven fantastisk. Den är lätt och smidig, håller skärpan betydligt längre än stålknivar och får inte några missfärgningar. Det är lätt att förstå att den har blivit en favorit i det japanska köket.

Men vad ska jag välja då?

Det enkla svaret är förstås att det är upp till dig beroende på vad du själv tycker. Men en rekommendation kan ändå vara att utgå från ett bra grundset med ”rostfria” knivar av bättre kvalitet. Komplettera sedan med en kockkniv av kolstål som du sköter om lite extra och en allroundkniv och kanske en skalkniv av keramik till finliret.

Rostfria

  • + Fungerar till allt i köket

  • + Lätta att sköta om

  • - Varierande kvalitet

  • - Blir inte lika vassa som kolstålsknivar eller keramiska

Kolstål

  • + Fungerar till allt i köket

  • + Med rätt skötsel får de en otrolig skärpa

  • - Rostar lätt

  • - Tappar skärpan snabbare än ”rostfria” knivar

Keramiska knivar

  • + Håller skärpan i åratal, betydligt längre än traditionella knivar

  • + Blir inte missfärgade

  • - Fungerar inte till djupfryst, ben eller som filéknivar

  • - Kan gå sönder om de bryts eller tappas i stengolv

Ta del av fler tips