FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Pre-Black Week - Upp till 50% på dina köksfavoriter!

Inspiration/Guider/Kosta Boda och Orrefors | Den svenska glasindustrin

Kosta Boda och Orrefors | Den svenska glasindustrin

De stora glasbruken i Kosta och Orrefors kan anses vara grundpelarna i den svenska, världskända glasindustrin. Under flera hundra år har produktionen av glas varit centrerad till de småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar och vuxit från ett småskaligt hantverk till produktion för export världen över. Även om de allra flesta hyttor numera stängt igen och ersatts av produktion i större skala är lockar "glasriket" mängder av turister, och fortfarande skapas konstglas och bruksglas som återfinns i var och vartannat hem. Läs historien om två av våra mest kända varumärken och formgivarna som skapat tidlös design och framtida klassiker.
måndag 19 februari 2024
Dela artikel

Historien bakom Kosta Boda

Det hela började 1742 då glasbruket i Kosta grundades. Namnet togs från grundarna Georg Staël von Holstein och Anders Koskulls respektive efternamn vilka i kombination bildar Kosta. Med tiden kom även orten där bruket var beläget att uppkallas efter det växande glasbruket. Kosta glasbruk byggdes upp i de småländska skogarna tack vare den stora tillgången på ved, vilket behövdes för att hetta upp ugnarna, samtidigt som platsen hade ett bra läge då viktiga transportvägar fanns i nära anslutning. De första 150 åren tillverkades bruksglas såsom buteljer, fönsterglas och dricksglas, men även glaskronor och lite finare glasverk. De som hade råd att beställa från glasbruket var främst adelsfamiljer och kungligheter, glasvaror var på denna tid en lyx som vem som helst inte hade råd med. Kostas glasblåsare var främst tyskar, eftersom hantverket utvecklats i Tyskland under en längre tid, men så småningom lärde sig fler och fler svenskar glasblåsarkonsten och anslöt till Kostas produktion.

Formgivare och konstnärer

1897 ställde Kosta Boda ut delar av sin produktion vid den berömde Stockholmsutställningen, men fick då mer ris än ros. Glaset ansågs inte vara tillräckligt unikt, utan beskylldes för att vara kopior av glas som skapades i Europa. Efter detta misslyckande väcktes idén att Kosta Boda skulle anställa egna formgivare, vilket är deras signum än idag. Gunnar G:son Wennerberg blev Kostas första formgivare år 1889 och sedan dess har Kosta Boda haft otroligt många framgångsrika och välkända formgivare och konstnärer knutna till produktionen. Tyra Lundgren blev den första kvinnliga konstnären genom sin anställning år 1935. Tyra banade därmed väg för andra kvinnliga formgivare och konstnärer inom glasproduktion, och sedan dess har många kvinnliga formgivare designat för Kosta Boda genom åren, och de allra flesta med mycket stor framgång.

Konstglas som syns både i TV-rutan och i hemmet

1976 bildades Kosta Boda AB och sedan 1989 är Kosta Boda en del av Orrefors Kosta Boda AB. Koncernen innefattar ett flertal glasbruk, alla belägna i det så kallade Glasriket mellan Växjö och Kalmar i Småland. Tillverkningen av det konstglas som används vid utformningen av Kosta Bodas berömda glasskapelser sker manuellt och tillsammans med såväl hantverkare som konstnärer vid Kosta Glasbruk. Kosta Boda är kända för sina unika kollektioner genom att skapa serier i samarbete med konstnärer och hantverkare, av vilka många blivit enormt populära i våra svenska hem. Det finns möjlighet att beställa egna unika glasobjekt för särskilda tillfällen som till exempel prisutdelningar eller jubileum. Konstnären Kjell Engman har gjort flera konstverk i glas i samarbete med Kosta Boda som du säkert känner igen från TV; till exempel den vackra pokalen i form av en glassko som delas ut till vinnaren av Tv4:s Let’s Dance, och den pampiga pokalen i form av en mikrofon som tilldelas vinnaren av SVT:s Eurovision Song Contest.

Kända formgivare och designers

Bertil Vallien

Bertil Vallien har blivit världsberömd som formgivare och glaskonstnär. Han har vunnit många priser internationellt och hans verk finns representerade på välkända museer. Bertil Vallien har designat för Kosta Glasbruk sedan 1963. Hans kanske mest kända glasserie är serien Château. Han beskriver sin tanke bakom serien så här:

”Jag hade två ambitioner när jag konstruerade Château. För det första ville jag göra ett glas som en maskin inte kunde göra, som du kunde se var handgjorda. Optiken i kupan och det tunna glaset. Min andra ambition var att hålla designen enkel men elegant.”

Bertil har även designat serien Black Elemants med de karaktäristiska handmålade glashuvudena som är ingjutna i glas. Dessa glashuvuden är otroligt populära, och det sägs att till och med påven själv äger ett exemplar.

Ludvig Löfgren

Ludvig Löfgren är glaskonstnären som designat flitigt för Kosta Boda. Ludvig skapar stilleben av glas och några av hans mest populära skapelser återfinns i serien Still Life som innehåller lyktor som får oss att göra kopplingar till Shakespears Hamlet. Ljuslyktorna är riktigt stämningsfulla och finns i flera olika färger. Här hittar du de Hamlet-inspirerade ljuslyktorna. 

Ludvig har även utformat glas med vackra mönstrade tryck. Genom en särskild målningsteknik används miljövänliga färger för att skapa dessa vackra glas. Ludvig har inspirerats av konst i form av tatueringar, vilket man kan ana influenser av i Tattoo-serien, med röda tatueringsliknande blomtryck.

Sara Woodrow

Sara Woodrow är ett välkänt namn hos unga designers och designintresserade. Sara är både konstnär, illustratör och designer. Saras design är modern och trendig och hon når ut med sitt formspråk både till den äldre och yngre generationen. Här nedan ser ni hennes populära karaff med tillhörande vinglas, med texten “smärta”. Sara finner inspiration från bland annat musiken och vill förmedla en historia eller en känsla genom sin glaskonst.

Ulrica Hydman Vallien

Ulrica Hydman-Vallien har skapat några av Kosta Bodas mest berömda klassiker. Förutom hennes välkända serie Open Mindes är hon nu aktuell med serien Friendship som innehåller vänskapliga glas med unika tryck. Serien finns både i form av ölglas och vinglas.

Anna Ehrner

Anna Ehrner är en formgivare som står för många av Kosta Bodas mest populära glas och skålar. Som designer skapar Anna klassiska och stilrena glas samtidigt som de ger ett pampigt intryck. Något som är stiltypiskt för Annas kreationer är glas med en virvel inuti glasmassan, likt en slöja. Slöjan inuti glasmassan läggs på för hand och har blivit ett kännetecken för svenska hantverk som håller hög kvalitet.

Historien bakom Orrefors

Glasbruket Orrefors grundades år 1898 på en plats där järnbruket legat i fokus sedan 1726, men i och med det nya glasbruket försvann så småningom järnbruksdriften och glastillverkningen tog över. År 1914 började tillverkning av kristall i Orrefors. Utöver slipning efter mönster tillverkades nu konstglas med etsad dekor. Orrefors ledning tyckte dock att det var något som saknades och bestämde sig år 1916 för att anställa konstnärer till glasbruket. Kort därefter anställdes glaskonstnärerna Simon Gate och Edward Hald som snart började att experimentera sig fram med nya tekniker som exempelvis figurgravering och graalglasteknik. Figurgravering är en metod som innebär att figuren graveras in direkt i glasytan och graalglastekniken innebär att tunna lager glas med olika mönster läggs på varandra, vilken tidigare tagits fram på Orrefors av en glasblåsarmästare vid namn Knut Bergqvist. Flera av de tekniker som togs fram av Orrefors Glasbruk blev unika i glaskonstvärlden eftersom inget annat glasbruk lyckades kopiera dem. 1923 ställde Orrefors ut sina skapelser vid Göteborgsutställningen och detta följdes upp med Parisutställningen år 1925, och vid båda utställningarna kammade bruket hem fina priser för sitt tunna graverade glas som fick alla hänförda.

Orrefors är kända för att ha samarbeten med svenska framgångsrika konstnärer och formgivare. Kända namn som bland andra Karl Lagerfeld och Efva Attling har designat kollektioner för Orrefors. Glasbrukets olika serier är otroligt populära, och finns idag i många svenska hem. Olika typer av dricksglas och glasobjekt från Orrefors är särskilt populära att ge bort i present tack vare sitt samlarvärde och goda kvalitet. Orrefors har även sedan lång tid tillbaka fått beställningar från kungahuset och är idag kunglig hovleverantör.

Välkända formgivare och glasserier

Lena Bergström

Lena Bergström är känd för sina servisglas, bruksglas, belysning och smycken designade för Orrefors. Lena Bergström är en väldigt produktiv och välkänd formgivare och hon designar ofta med materialets egenskaper i åtanke. Lenas kollektioner är populära bland både inredningsintresserade och bruksglasköpare.

Ingegerd Råman

Ingegerd Råman är en av Sveriges mest framgångsrika glasformgivare. Ingegerd har fått en rad olika  utmärkelser för sina olika designer och år 1995 erhöll hon en professorstitel som hon tilldelades av Sveriges regering. Ingegerds kollektion designad för Orrefors består av serierna Pulse, Houston och Pond. Dessa serier avspeglar Ingegerds karaktäristiska formgivning med både funktionell design och rena linjer som ledord.

Erika Lagerbielke

Erika Lagerbielke har arbetat i samarbete med Orrefors i ca 30 år och kallas ibland för deras egen "servisglasdrottning". Erika är professor i glasdesign och hennes formgivning avspeglar en elegant och klassisk design, och hon har en otrolig kompetens när det kommer till val av- och känsla för olika material. Enligt Erika ska ett bra glas ha god balans och få fram det bästa ur drycken, samtidigt som glaset ska vara vackert. Bland Erika Lagerbielkes mest populära serier återfinns Intermezzo, Merlot och Difference. 

Ta del av fler tips