FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Super Deals – fortfarande chans att fynda

Inspiration/Guider/Kryddland för lata trädgårdsmästare

Kryddland för lata trädgårdsmästare

tisdag 5 mars 2024
Dela artikel

Drömmer du också om ett eget trädgårdsland? Om att ta en sväng i dina egna odlingar före middagen och plocka ihop en fräsch sallad? Problemet är bara att det är långt ifrån alla som har förutsättningarna att skapa en drömträdgård. Eller orken för den delen om vi ska vara helt ärliga. Och även om vi hade haft det så dröjer det fortfarande ett tag till innan du kan skörda den första färskpotatisen eller plocka dina hemodlade tomater.

Men misströsta inte. Det finns knep även för lata trädgårdsmästare. Bland det enklaste som finns är att ordna ett eget kryddland. Du behöver inte ens ett trädgårdsland. Det är faktiskt inte svårare än att köpa färdiga kryddor och ett gäng snygga krukor. Ännu hellre tar du en gammal balja eller en balkonglåda och arrangerar dina favoritkryddor.

Egentligen finns det bara en sak som är viktig och det är att du köper kryddor som är framtagna för att vara ute. De snabbuppdrivna kryddorna i mataffären kommer ha svårt att klara sig. Gå istället till trädgårdsbutiken eller blomsterhandeln och köp rejälare krukor med kryddor som är framtagna för trädgården.

Men vilka kryddor ska man välja? Här kommer mina tio favoriter till kryddlandet.

1. Oregano

Pizzakryddan framför alla funkar förstås bra i all italiensk matlagning. Det här är en av de kryddor som brukar trivas allra bäst i min kryddlåda. Jag använder den till nästan allt. Den får koka med på slutet i såser och grytor, och när maten ska serveras garnerar jag gärna med några färska kvistar.

2. Rosmarin

Jag som älskar lamm skulle inte klara mig utan rosmarin i kryddlandet. Rejäla köttbitar späckar jag med vitlök och rosmarin. Och annars får den åka ner i marinaden. Har du rejäla kvistar så kan du använda dem som grillspett!

3. Salvia

En krydda som ofta kommer i skymundan. Synd. En av mina favoriträtter är att fylla kycklingfiléer med salvia och linda dem med parmaskinka. Stek i olivolja, brässera i vitt vin, lägg i en näve cocktailkapris mot slutet och servera med en risotto. Otroligt gott.

4. Timjan

Om man köper färsk timjan i butik kan kvistarna ofta bli svårtuggade. Jag tycker de spädare bladen från till exempel backtimjan gör sig bättre. Funkar till det mesta i köttväg. Rostad färskpotatis med timjan är inte heller så dumt.

5. Dragon

Fransk dragon trivs med fisk och grönsaker. Jag gillar också att göra vinaigrette med dragon, honung och dijonsenap. Och ska du göra egen bea så är ju dragon ett måste och allra roligast är förstås att plocka den från den egna kryddträdgården.

6. Mynta

Klassisk smaksättare till lamm. Själv använder jag gärna hackad mynta i tzatzikin för att den ska bli härligt frisk. Och i mojiton förstås. I väntan på att glöden ska bli den rätta.

7. Basilika

Behöver egentligen ingen presentation. Funkar till allt. Insalata Caprese, sallad med tomat, mozzarella, basilika och olivolja, är en klassiker. Men testa basilika även till desserter. Gör en egen basilikaglass eller servera bladen som de är till jordgubbarna.

8. Gräslök

Matjesillen kräver hackad gräslök och gräddfil. Använd den också till kalla såser framför allt till fisk. Funkar också riktigt bra med soja i asiatiska marinader eller varför inte blanda med vitlök och smör till ett gott kryddsmör?

9. Persilja

Oftast ser man bara persilja som garnering men det är lite synd. Hacka den i kalla såser eller olika röror. Jag gillar också att ha rikligt med persilja i en vanlig grönsallad.

10. Koriander

Antingen gillar man den eller så gör man det inte. Själv gillar jag den parfymerade tonen. Till guacamole förstås eller i en frisk ceviche med lime, chili, avokado och hälleflundra eller pilgrimsmusslor.

Photos: Sagaform, Rig-tig, Eva Solo

Mer till örtköket

Ta del av fler tips

  • Kryddning