FRI FRAKT ÖVER 495 KR
★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 60 DAGAR
Raw food betyder att maten inte upphettas mer än 42 grader Celsius. Tanken är att behålla så mycket näring som möjligt.
Att upphetta mat har liten påverkan på näringsinnehållet av fett, kolhydrater och protein men gör ofta att kroppen lättare kan ta upp det. Men en del vitaminer och mineraler kan gå förlorade vid tillagning. Innehållet av mineraler minskar för att en del rinner ut i kokvattnet. Även vissa vitaminer kan till viss del lakas ut i kokvattnet, eller delvis förstöras vid tillagning.
De vattenlösliga B- och C-vitaminerna är särskilt känsliga för upphettning. C-vitamin finns det framförallt mycket av i de flesta grönsaker och bär, därför är det bra att tillaga dessa i en låg temperatur och under kort tid.
Att upphetta maten kan faktiskt också förbättra näringen. Tomater är ett exempel på detta, då upphettning gör det lättare för kroppen att ta upp antioxidanten lykopen. Därför är tomatpuré och krossade tomater exempelvis mycket bättre källor till lykopen än färska tomater.
Nötter – Laddade med hälsosamma fetter, protein, flera mineraler och vitaminer däribland järn, kalcium, magnesium, vitamin E. Ett par matskedar om dagen är en lagom mängd som är bra för hjärta och kärl!
Groddade baljväxter – Bönor, linser och ärter är riktiga näringsbomber fyllda med bland annat fibrer, järn, protein och zink – och genom att groddas blir det lättare för kroppen att komma åt en del av näringen!
Kål – Kål är riktig supermat som mättar bra med sitt rika fiberinnehåll, och har ett fint innehåll av till exempel C- och K-vitamin. Utmärkt att ha som bas i en sallad, som håller så bra i kylskåpet att du enkelt kan ta av den hela veckan för att säkert se till att det blir grönt till maten!
Dadlar – Rika på bland annat fibrer, vitamin B6, järn och kalium. Perfekta som ett hälsosammare snack!
Havregryn – En vanlig ingrediens i klassiska raw food bollar. Havregryn är en fullkornsprodukt vilket gör den rik på vitaminer, fibrer och mineraler, och topp för vår hjärthälsa!
Att laga mer raw food kan vara ett roligt och nytt sätt att äta mer grönt! Man kommer långt med mixer, skärbräda och kniv. Det kan också vara praktiskt och roligt att använda spiralizer och citruspress.
Spiralizer
Citruspress
Blender
Skärbräd
Kökskniv