FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Black Week med årets lägsta priser på kök & matlagning – se alla erbjudanden

Inspiration/Guider/Raw food tips & fakta

Raw food tips & fakta

Raw food, eller råkost, är idag på mångas läppar och tallrikar – men vad är det och varför äter man det? Dietisten Linn reder ut ämnet och ger tips på fem populära och hälsosamma raw food livsmedel.
torsdag 22 februari 2024
Dela artikel

Vad är raw food och varför äter man det?

Raw food betyder att maten inte upphettas mer än 42 grader Celsius. Tanken är att behålla så mycket näring som möjligt.

Är det mer näring i raw food?

Att upphetta mat har liten påverkan på näringsinnehållet av fett, kolhydrater och protein men gör ofta att kroppen lättare kan ta upp det. Men en del vitaminer och mineraler kan gå förlorade vid tillagning. Innehållet av mineraler minskar för att en del rinner ut i kokvattnet. Även vissa vitaminer kan till viss del lakas ut i kokvattnet, eller delvis förstöras vid tillagning.

Vilka näringsämnen är särskilt känsliga för upphettning och vart finns dom?

De vattenlösliga B- och C-vitaminerna är särskilt känsliga för upphettning. C-vitamin finns det framförallt mycket av i de flesta grönsaker och bär, därför är det bra att tillaga dessa i en låg temperatur och under kort tid.

Kan näring i maten också bli bättre av upphettning?

Att upphetta maten kan faktiskt också förbättra näringen. Tomater är ett exempel på detta, då upphettning gör det lättare för kroppen att ta upp antioxidanten lykopen. Därför är tomatpuré och krossade tomater exempelvis mycket bättre källor till lykopen än färska tomater.

5 populära och näringsrika raw food livsmedel

Nötter – Laddade med hälsosamma fetter, protein, flera mineraler och vitaminer däribland järn, kalcium, magnesium, vitamin E. Ett par matskedar om dagen är en lagom mängd som är bra för hjärta och kärl!

Groddade baljväxter – Bönor, linser och ärter är riktiga näringsbomber fyllda med bland annat fibrer, järn, protein och zink – och genom att groddas blir det lättare för kroppen att komma åt en del av näringen!

Kål – Kål är riktig supermat som mättar bra med sitt rika fiberinnehåll, och har ett fint innehåll av till exempel C- och K-vitamin. Utmärkt att ha som bas i en sallad, som håller så bra i kylskåpet att du enkelt kan ta av den hela veckan för att säkert se till att det blir grönt till maten!

Dadlar – Rika på bland annat fibrer, vitamin B6, järn och kalium. Perfekta som ett hälsosammare snack!

Havregryn – En vanlig ingrediens i klassiska raw food bollar. Havregryn är en fullkornsprodukt vilket gör den rik på vitaminer, fibrer och mineraler, och topp för vår hjärthälsa!

Köksredskap och raw food

Ett rolig sätt att äta mer grönt!

Att laga mer raw food kan vara ett roligt och nytt sätt att äta mer grönt! Man kommer långt med mixer, skärbräda och kniv. Det kan också vara praktiskt och roligt att använda spiralizer och citruspress.

5 populära köksredskap till raw food-matlagningen

  • Spiralizer

  • Citruspress

  • Blender

  • Skärbräd

  • Kökskniv

Ta del av fler tips