FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Pre-Black Week - Upp till 50% på dina köksfavoriter!

Inspiration/Guider/Sylt- och saftguide

Sylt- och saftguide

fredag 8 mars 2024
Dela artikel

Redskap & Att tänka på 

Flaskor & burkar - Diska, spola och torka ordentligt 

Citrusjärn – För att zesta det yttersta skallagret 

Hålslev – För att fiska upp bär etc. 

Silduk – Låter bären rinna av 

Saftsil – Håller upp silduken 

Gryta/Kastrull – 5–10 L. 

Saftmaja – En apparat i tre våningar: kastrull för vatten överst, en insats som fångar upp saften och nederst en behållare där bären ångas. 

 

Ingredienser – Pektin 

Rensade, sköljda bär eller frukter – Pektin är ett gelébildande ämne i frukter och bär. Om det finns tillräckligt med pektin, tillsätt det genom att använda syltsocker. 

Syltsocker med pektin – Obs! Syltsockret måste koka i minst 2 min för att pektinet ska lösas upp i sylten. 

Åtminstone 500 g socker per kg frukt/bär – Mycket i lingon, vinbär, hallon, syrliga äpplen. Mindre i jordgubbar, blåbär, körsbär, plommon & rabarber. 

 

Konserveringsmedel 

Vad, Varför & Hur? 

Naturbensonat: Bromsar utvecklingen av jäst – & mögelsvampar. Följ anvisningarna i förpackningen. 

Atamon: Möjliggör längre förvaring i rumstemperatur. Obs! Tål ej att kokas, tillsätt i slutet. 

 

Tillsatser 

Vad, varför & hur? 

Citronsyra: Ger friskare smak, gör att geléämnen i frukt & bär stelnar lättare. 

Askorbinsyra: Bevarar ljusare färger i exempelvis äppelmos. 

 

Annat: Citronsyra & askorbinsyra är inte konserverande. 

 

Tips! 

  • Välj råvaror av hög kvalitet. 
  • Skumme väldigt noga. Skummet innehåller bakterier & mögelsvampar. 
  • Koka hellre flera mindre satser sylt än en stor.
  • Var mycket noga med hygienen under koket. 
  • Fyll flaskor och burkar upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar. 
  • Om sylten är för fast eller klumpig, koka upp den igen med lite vatten. 

 

Smaksättning 

  • Kanel eller stjärnanis med bär. 
  • Lavendelblommor med jordgubbar. 
  • Ingefära med rabarber. 
  • Hackade mandlar i sylten. 
  • Riven mörk choklad i sylten.