FRI FRAKT ÖVER 495 KR
★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 60 DAGAR
Flaskor & burkar - Diska, spola och torka ordentligt
Citrusjärn – För att zesta det yttersta skallagret
Hålslev – För att fiska upp bär etc.
Silduk – Låter bären rinna av
Saftsil – Håller upp silduken
Gryta/Kastrull – 5–10 L.
Saftmaja – En apparat i tre våningar: kastrull för vatten överst, en insats som fångar upp saften och nederst en behållare där bären ångas.
Rensade, sköljda bär eller frukter – Pektin är ett gelébildande ämne i frukter och bär. Om det finns tillräckligt med pektin, tillsätt det genom att använda syltsocker.
Syltsocker med pektin – Obs! Syltsockret måste koka i minst 2 min för att pektinet ska lösas upp i sylten.
Åtminstone 500 g socker per kg frukt/bär – Mycket i lingon, vinbär, hallon, syrliga äpplen. Mindre i jordgubbar, blåbär, körsbär, plommon & rabarber.
Vad, Varför & Hur?
Naturbensonat: Bromsar utvecklingen av jäst – & mögelsvampar. Följ anvisningarna i förpackningen.
Atamon: Möjliggör längre förvaring i rumstemperatur. Obs! Tål ej att kokas, tillsätt i slutet.
Vad, varför & hur?
Citronsyra: Ger friskare smak, gör att geléämnen i frukt & bär stelnar lättare.
Askorbinsyra: Bevarar ljusare färger i exempelvis äppelmos.
Annat: Citronsyra & askorbinsyra är inte konserverande.