FRI FRAKT ÖVER 495 KR
★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 60 DAGAR
Från att en snutkaffe i plastmugg kändes helt ok till en otrolig medvetenhet och tillhörande kräsenhet gällande vad vi har i koppen. Det har gått från café con leche på 90talet(spanska för kaffe med mjölk) till macchiato(från italienskans fläckat)på 10talet. Säkert har du själv stått där, förvirrad över vad ditt favoritkaffe heter(är det cortado, mezzo eller flat white?) på cafét du befinner dig.
Att tusentals kronor har lagts på takeaway-muggar med caffe lattes är i alla fall ett som är säkert. Så vi kan väl alla vara överens om att ett bättre vardagligt alternativ är att göra sin latte hemma. Både för miljön, plånboken och tillgängligheten.
Oavsett om design, funktion eller en kombo är prio ett för dig så har vi flertalet espressomaskiner att välja mellan och garanterat något som faller dig i smaken.
- Pressa kaffet ordentligt med tampern. Detta påverkar creman som är det tjocka gyllenbruna skum som ska lägga sig på espresson. Creman ska alltid vara kvar vid servering av en espresson men försvinner i sinom tid om man låter kaffet stå för länge.
- Ställ in maskinen rätt. För bästa smak och för att creman ska ligga kvar ska man både ställa in malningsgrad och doseringen rätt. Följ anvisningarna till din maskin men tänk på att det inte ska gå för fort för espresson att rinna igenom. Mellan 25-30 sek brukar vara lagom.
- Bonustips! Se till att välja rätt bönor. Arabica exempelvis har en mildare och sötare smak medan Robusta ger bäst crema och är rivigare i smaken. En blandning brukar generellt vara att föredra.
- Ok, vidare till mjölken. Det viktigaste för smaken är att aldrig(ALDRIG) bränna den. Låt inte mjölken överstiga 65 grader. Det är inte meningen att du ska stå med en termometer men om du exempelvis skummar i en kanna i rostfritt ska inte heller den bli för varm. Lär dig hur den känns i handen när den är ca 60 grader. Övning ger färdighet!
- Hur man skummar mjölken handlar också om övning. Kannan du skummar mjölken i ska ha en lätt lutning som följer densamma som pipen ångan kommer från.
Pipen ska inte ligga för långt ner i behållaren utan grunt under ytan. Mjölken ska cirkulera och ljudet ska vara behagligt. Är ljudnivån lik den inne på ett sågverk när du skummar din mjölk? Börja om! Öva, öva, öva... Rom byggdes inte på en dag osv.
- Mjölken i en cappuccino och en cafe latte är såklart olika men båda ska vara glansiga och utan bubblor. Slå ner kannan i bänken för att utplåna alla bubblor och snurra runt den så den blanka mjölken kommer fram.
- Titta på filmer på Youtube och stirra ut din lokala barista! Lycka till!
Om du tycker det är krångligt med manuella espressomaskiner finns det helautomatiska. Både med eller utan kapsel.