Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.
Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, förslagsvis från Maku.
Rör smör och socker, använd gärna elvisp som kan användas genom hela receptet, exempelvis en från OBH Nordica.
Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Använd gärna en måttkanna från Funktion. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.
Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad. Använd förslagsvis en slickepott för att jämna ut smeta, exempelvis från IMK InMyKitchen.
Skala äpplen och skär i mindre bitar, med en bra kniv från WMF.
Blanda socker och kanel i en djup tallrik, förslagsvis från Rosenthal, och lägg i äppelbitarna och rör runt tills de sugit upp så mycket som möjligt.
Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Strö över socker och kanel.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.