Fantastiskt god blåbärsgalett som roligt alternativ till den klassiska blåbärspajen!
Ingredienser
Portioner: 4
6 ½ dl vetemjöl
1 msk florsocker
½ tsk salt
150 g osaltat smör (kallt)
2 tsk limesaft
ca. 1dl kallt vatten
500 g blåbär
4 msk socker
2 st lime (skal från båda och saft från 1st)
½ tsk vaniljpulver
1 ½ msk majsstärkelse
½ dl mandelmjöl
1st ägg
en skvätt mjölk
1 msk råsocker
mynta
Gör så här
Sikta mjöl, florsocker och salt i en bunke. Tillsätt kallt smör skuret i tärningar, nyp ihop ingredienserna till en deg. Tillsätt lime och vatten, degen ska precis gå ihop. Lägg degen i plastfolie och förvara i kylen ca. 1 timme.
Blanda de rensade blåbären med socker, vaniljpulver, majsstärkelse, limeskal och limesaft.
Kavla ut pajdegen så att den är ca 4mm tjock, strö över mandelmjölet jämnt över degen. Fyll med blåbärsblandningen i mitten och vik upp degen så att det formas kanter.
Blanda ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanterna, toppa med råsocker efteråt. Placera pajen i frysen i 10min innan pajen gräddas i ugn på 175°C i ca 35 min. Galetten ska vara gyllenbrun. Servera med en glasskula och mynta.