FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Black Week – upp till 50% rabatt på kökets bästa redskap

Inspiration/Recept/Desserter/Blåbärsgalett med mynta & lime

Blåbärsgalett med mynta & lime

240315

Fantastiskt god blåbärsgalett som roligt alternativ till den klassiska blåbärspajen!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 6 ½ dl vetemjöl
  • 1 msk florsocker
  • ½ tsk salt
  • 150 g osaltat smör (kallt)
  • 2 tsk limesaft
  • ca. 1dl kallt vatten
  • 500 g blåbär
  • 4 msk socker
  • 2 st lime (skal från båda och saft från 1st)
  • ½  tsk vaniljpulver
  • 1 ½ msk majsstärkelse
  • ½ dl mandelmjöl
  • 1st ägg
  • en skvätt mjölk
  • 1 msk råsocker
  • mynta

Gör så här

  1. Sikta mjöl, florsocker och salt i en bunke. Tillsätt kallt smör skuret i tärningar, nyp ihop ingredienserna till en deg. Tillsätt lime och vatten, degen ska precis gå ihop. Lägg degen i plastfolie och förvara i kylen ca. 1 timme.
  2. Blanda de rensade blåbären med socker, vaniljpulver, majsstärkelse, limeskal och limesaft.
  3. Kavla ut pajdegen så att den är ca 4mm tjock, strö över mandelmjölet jämnt över degen. Fyll med blåbärsblandningen i mitten och vik upp degen så att det formas kanter.
  4. Blanda ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanterna, toppa med råsocker efteråt. Placera pajen i frysen i 10min innan pajen gräddas i ugn på 175°C i ca 35 min. Galetten ska vara gyllenbrun. Servera med en glasskula och mynta.