FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Säsongen i köket – se alla kampanjer

Inspiration/Recept/Desserter/En perfekt Crème Brûlée

En perfekt Crème Brûlée

torsdag 4 april 2024

Crème brûlée är en riktig klassiker i det franska köket och lockar med sin delikata vaniljkräm som toppas med ett lager karamelliserat socker. Den här desserten kombinerar elegant enkelhet med en raffinerad konsistens och är den perfekta avslutningen på en speciell middag. Även om receptet kan verka utmanande vid första anblicken är det mycket enkelt att förbereda med några användbara tips.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl röd mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker till själva brûléerna
  • ca 2 msk strösocker till sockerlocken

Gör så här

  1. Skrapa ur vaniljstången och blanda med cirka en tesked socker och lägg i en kastrull. Slå på mjölk och grädde och låt koka upp.
  2. Låt stå och svälla minst 15 minuter. Ta ur vaniljstången. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt slå gräddmjölken sakta över under vispning.
  3. Häll upp i portionsformar och grädda i vattenbad i 120 graders ugnsvärme ca 1 1/2 timme (tills äggblandningen stannat).
  4. Har du tillgång till en bra ugnstermometer ska du ta ut formarna när brûléerna är exakt 86 grader då är de helt perfekta. Låt svalna.
  5. Precis innan serveringen täcker du formarna med socker och bränner ett perfekt sockerlock med hjälp av en gasbrännare.

Tips för den perfekta crème brûléen

  1. Kvalitet på ingredienserna: Använd grädde av hög kvalitet och färska vaniljstänger, eftersom de utgör grunden för smaken. Valet av fint socker till skorpan är också avgörande för en jämn karamellisering.
  2. Rätt temperatur: Vaniljsåsen ska tillagas på låg temperatur i en bain-marie i ugnen för att få en silkeslen konsistens. För hög värme kan leda till att grädden koagulerar.
  3. Perfekt kolalager: Fördela sockret jämnt och använd en gasbrännare till bottnen. Om du inte har en brännare kan du använda grillen i ugnen och hålla ett ständigt öga på crème brûléen för att förhindra att den överhettas.

Kundservice