FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Pre-Black Week - Upp till 50% på dina köksfavoriter!

Inspiration/Recept/Desserter/Klassiska kanelbullar

Klassiska kanelbullar

Recept: Lilian SagerforsMåndag, 23 september 2024

Lilian Sagerfors inspirerar med sitt prisbelönta recept på kanelbullar, som hon vann guld för i SM i hantverksbakning 2023. Med den perfekta balansen mellan kanel, socker och fluffig deg är dessa kanelbullar ett måste för alla som älskar den svenska klassikern. Fördjupa dig i Lilians bakvärld och njut av de bästa kanelbullarna Sverige har att erbjuda!

Ingredienser

Portioner: 0
  • För 25-30 bullar
  • Bulldeg:
  • 480 g ekologisk mjölk
  • 920 g stenmalet ekologiskt vetemjöl
  • 160 g ekologiskt socker
  • 20 g grovmalen eller mortlad kardemumma
  • 20 g jäst
  • 10 g havssalt
  • 1 ägg
  • 160 g ekologiskt smör (i bitar)
  • Smörfyllning:
  • 250 g tempererat ekologiskt smör
  • 100 g råsocker
  • 100 g ekologiskt florsocker
  • En knivsudd äkta vaniljpulver
  • Ceylonkanel efter smak
  • Topping:
  • Vatten i sprayflaska (valfritt, men hjälper pärlsockret att fästa bättre)
  • 100 g pärlsocker

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen utom smöret i en köksmaskin på låg hastighet. Knåda i 5-10 minuter tills degen är seg och elastisk. Tillsätt smöret och knåda vidare i några minuter tills smöret är helt inarbetat.
  2. Låt degen jäsa i 30 minuter i rumstemperatur. Platta sedan ut degen på en mjölad plåt eller bricka, täck med plastfilm och ställ in i kylen för att svalna. Detta gör det lättare att forma bullarna senare.
  3. Medan degen svalnar, blanda smöret med råsocker, florsocker, kanel och vaniljpulver tills allt är jämnt fördelat.
  4. När degen är kall, kavla ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock, med långsidan mot dig. Bred ut smörfyllningen jämnt över hela degen.
  5. För tvinnade bullar: Vik degen genom att först vika en långsida mot mitten och sedan den andra sidan över den första. Kavla ut degen till 1-2 cm tjocklek, skär remsor och tvinna eller rulla dem till bullar.
  6. För vanliga snäckor: Rulla ihop degen från långsidan till en lång rulle och skär jämnstora bitar (ca 80-85 g per bulle). Lägg bullarna i pappersformar om du vill.
  7. Snabb jäsning: Använd ugnen som ett jässkåp genom att ställa in en plåt med kokande vatten på botten i den avstängda ugnen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, vilket tar ca 4-6 timmar.
  8. Långsam jäsning över natten: Ställ en plåt med rumstempererat vatten i botten av ugnen och låt bullarna jäsa i den avstängda ugnen i 8-12 timmar över natten.
  9. Ta ut bullarna och plåten med vatten. Sätt ugnen på 240°C (över- och undervärme). Spraya bullarna med vatten och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 8-12 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
  10. När bullarna är klara, pensla dem med sockerlag för att få en fin, glansig yta.