Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull, förslagsvis en från Nordkök.
Om du använder vaniljsocker istället så lägger du bara det i kastrullen.
Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om, exempelvis med en slev från Rosti Mepal, och låt puttra 2-5 minuter (för att få ut mer smak ur vaniljstången).
Om du använder vaniljsocker så räcker det att det bara kokar upp.
Fiska upp vaniljstången (och släng den).
Ta av kastrullen från plattan. (Det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.)
Krama ur gelatinbladen. Lägg i gelatinbladen i den varma gräddblandningen och vispa ner så att de löser sig.
Häll upp i portionsglas, förslagsvis i en suffléform från Duralex, och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar.