FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Black Week – upp till 50% rabatt på kökets bästa redskap

Inspiration/Recept/Huvudrätter/Galett med karamelliserad lök & fikon

Galett med karamelliserad lök & fikon

240315

Ingredienser

Portioner: 4
  • 100 g osaltat smör
  • 3,5 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • sesamfrö
  • 4 st gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk socker
  • 1 dl vatten
  • salt
  • 6 st fikon
  • 200 g fetaost
  • 2 dl riven ost
  • balsam vinäger/kräm

Gör så här

  1. Mixa smör, grahamsmjöl, salt, ägg och sesamfrön i en matberedare.
  2. Tillsätt vattnet sist.
  3. Plasta sedan in degen och förvara i kylen 10 min.
  4. Kavla sedan ut på ett bakplåtspapper till en 4mm tjock deg.
  5. Riv osten på pajdegen och smula sedan över fetaosten, salta  och peppra.
  6. Skiva löken och stek på hög värme med smör. Löken ska ta färg med inte bli bränd.
  7. Sänk värmen och låt låt löken få fin färg, salta och sockra.
  8. Tillsätt vatten och låt det koka in på medelvärme. När löken är mjuk och söt är den klar.
  9. Bred ut den karamelliserade löken på osten.
  10. Skiva fikonen och lägg ovanpå, droppa över några droppar balsamicovinäger och vik sedan in sidorna så att det skapas en kant.
  11. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö på semsamfrön.
  12. Avnjutes som den är eller med en god sallad.