FRI FRAKT ÖVER 495 KR
★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 60 DAGAR
Det är skillnad på pasta och pasta. Med hemgjord pasta kan du imponera på dina gäster och göra en till synes enkel rätt till en riktig festmåltid. Och det är inte så krångligt som man kanske tror. De två viktigaste ingredienserna för en lyckad pasta är tid och kärlek. För man ska inte ha bråttom när man gör en bra pasta. Det kommer att ta lite tid framför allt första gången. Men med träning och några tips på vägen så kommer du att få upp snitsen.
Grunden i all pastatillverkning är en bra deg. Och grunden för en bra deg är ett bra mjöl. Jag gör helst pastadegen på durumvete. Durumvetet är en hårdare vetesort med starkare protein än vanligt vetemjöl vilket gör att framför allt konsistensen blir så där mjuk och elastisk som man vill ha den. Förutom mjöl tillsätter du sedan ägg, vatten och salt. Hur många ägg man ska ha i degen varierar från recept till recept och är en smaksak. Och mängden vatten beror förstås på hur många ägg du använt.
När du blandat ihop degen ska den knådas med kärlek tills den blir blank och elastiskt. Knådningen är viktig och får gärna ta några minuter.
När degen sedan fått vila så är det dags att kavla ut den. En pastamaskin är praktiskt att använda. Men om du inte har tillgång till en pastamaskin så går det också bra att kavla för hand. När du kavlat ut plattorna tunna så ska de hänga på tork. Torkningen är viktig för att pastan ska få rätt konsistens och att den inte ska smaka deg. Om du inte har en torkställning så kan du hänga plattorna över ett kvastskaft mellan två stolsryggar.
Nu är det dags att skära pastaplattorna till den sorts pasta som du vill ha. Har du en pastamaskin så finns det en tillsats för några olika varianter av spaghetti eller tagliatelle. Har du inte tillgång till en maskin eller vill ha en annan form kan du skära pastan med en kniv eller sporre.
Häng upp pastan på tork igen och torka ytterligare en stund innan det är dags att koka den. När du väl har lärt dig grunden kan du börja experimentera, inte minst med olika smaksättningar. Spenat och tomat är två klassiker.
Förutom att göra egen spaghetti har du nu även grunden till lasagne, canneloni och ravioli. Men det tar vi en annan dag…
Lycka till!