FRI FRAKT ÖVER 495 KR

★ ★ ★ ★ 4.4 / 5 PÅ TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 60 DAGAR

Logga in

Mellandagsrea: 20-50% rabatt på mängder av köksfavoriter

Inspiration/Recept/Huvudrätter/Potatisgratäng

Potatisgratäng

240315

Här har vi satt ihop en klassisk och enkel potatisgratäng som är svår att misslyckas med. Potatisgratäng kommer från början från det franska köket men kom in i de svenska hemmen för många år sedan. Det finns en rad olika åsikter om hur man gör en bra potatisgratäng och även många frågor som många undrar över, exempelvis om man ska förkoka potatisen, hur mycket grädde man ska ha, hur länge gratängen ska stå i ugnen, och så vidare. I detta recept kokar man bland annat potatis och lök vilket ger ett mycket bra resultat.

Tillagningstid: 50 min

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg medelstora (ca 12 st) potatis helst en mjölig sort t.ex. King Edward
  • 2 st gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 100 g riven ost

Gör så här

  1. Skala potatis, med förslagsvis potatisskalare från Fiskars, och skär i tunna skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Lägg över i en stor kastrull, förslagsvis en 5 liters från Culimat.
  2. (Lägg inte potatisen i kallt vatten. Det drar ur stärkelse och leder till vattnig potatisgratäng istället för krämig.)
  3. Skala och hacka gul lök i mindre bitar, använd förslagsvis en kniv från Victorinox. Lägg över löken i grytan. Pressa eventuellt över vitlök.
  4. Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken, salt och peppar i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan.
  5. Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk (max 5 dl) beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak.
  6. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", om den blir mjuk tidigare så sluta koka då.
  7. Riv osten, förslagsvis med hjälp av rivjärn från Exxent. Häll allt i en tillräckligt stor ugnssäker form, förslagsvis från Peugeot. Strö över den rivna osten.
  8. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.