Skala och finhacka löken, exempelvis med en kniv från Fiskars.
Lägg smör, socker och den hackade löken i en kastrull, förslagsvis en från Jamie Oliver hos Tefal. Låt fräsa några minuter tills löken är blank och fin.
Häll på rödvin. Tillsätt buljongtärning, vatten, vitpepparkorn, lagerblad, svartpeppar och salt.
Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills ca en tredjedel av vätskan återstår. (Om du gör en sats av receptet ska det alltså vara ungefär 4 dl kvar.) Detta tar ca 20-30 minuter.
Häll såsen genom en sil, förslagsvis en från Exxent, till en annan kastrull för att få bort löken, lagerbladen och pepparkornen.
Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa, exempelvis en från WMF, ner i såsen.
Servera gärna rödvinssåsen med den bortsilade löken vid sidan av. (Ta dock bort lagerblad och vitpepparkornen.)