FRI FRAKT ÖVER 495 KR
★ ★ ★ ★ 4.3 / 5 PÅ TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 60 DAGAR
För att uppnå bästa resultat på din kökskniv har vi satt ihop en guide över olika slipverktyg och vad som skiljer dem åt, samt tips på hur du kan förvara dina knivar på bästa sätt!
Du kan välja mellan flera olika slipmetoder beroende på vad du vill uppnå med slipningen. Här går vi igenom vilka slip-alternativ som är bäst för vad såsom: slipsten, keramiskt bryne, diamantbryne, stålbryne och knivslipar.
Slipsten eller så kallad våtsten är det bästa valet för att få din stålkniv riktigt vass. Det går relativt snabbt att lära sig slipa med slipsten och cirka en timme att behärska sliptekniken, men kräver något mer engagemang än det gör med de andra slipmetoderna.
Våtstenar graderas i olika finhetsgrader likt sandpapper i så kallade grit. Själva syftet med slipningen avgör valet av sten då stenarna ger olika resultat, du kan välja mellan ungefär 240 grit upp till 13000 grit. En grovkornig slipsten ger en grundslipning medans en finkornig slipsten ger bra skärpa.
Ett proffs använder fler stenar, men för nybörjaren räcker det med att ha en slipsten. Till en början passar en allroundsten som har en finhetsgrad mellan 800 och 1200 som alltid gör kniven vass. Finhetsgraden 3000 räcker gott och väl för de med högre krav. Stegvis kan det därför vara bra att börja med 800-1200 grid, för att sedan välja 3000. Våtstenarna från Satake har olika färger som förtydligar vilken grit som stenen har.
240 grit - För grundslipning som reparerar skador i knivens egg. Den ger dock inte en riktigt vass egg och kan därför kombineras med en finare sten som 1200 och 3000 grit för bra skärpa.
1200 grit - Ger skärpa, kan kombineras med 3000 grit för att ge kniven bra skärpa.
3000 grit - Ger bra skärpa, kan användas för att underhålla redan vass kniv och att finputsa.
10 000 grit - För extra bra skärpa samt polering av redan vass kniv, passar att användas i kombination med 1200 grit.
Skärpstål finns i flera material som passar till olika knivar beroende på hårdheten i knivblad-stålet eller om du har keramiska knivar. Stålknivar är tåligare är keramiska knivar medans knivar i keramik är hårdare än stål och håller skärpan längre. Du kan välja mellan keramiskt bryne, diamantbryne och stålbryne.
Kom ihåg att ett huvudsyftet med ett skärpstål är att se till att eggen på din kniv är rät och rätt vinklad. Är det en riktigt bra skärpa du är ute efter är en slipsten eller knivslip det bästa att gå efter.
1. Keramiskt bryne - Tar fram ytterligare skärpa på kniven om den fortfarande har skäregg och passar till både europeiska och japanska knivar med olika hårdhet i stålet.
2. Diamantbryne - Liknar keramiskt bryne men slipar även keramiska knivar. 3. Stålbryne - Passar till europeiska knivar som har något mjukare stål än japanska knivar.
Knivslipar är bra för att skärpa kniven. Här finns knivslip, våtslip eller rullslip att välja mellan och dessa är mycket enkla att använda. Du ger en kniv skärpa med en våtslip eller rullslip genom att dra knivbladet över ett hjul. Knivslipen kan ha flera hjul med olika finhetsgrader där du slipar på ett hjul i taget, från det grövre till det finare.
När du väljer knivslip, tänk på att kontrollera att den är anpassad för materialet kniven du tänkt använda den till har då det kan variera. Används fel knivslip riskerar du att få en slöare kniv. Med tiden blir denna typ av slipverktyg nedslitna och behöver därför bytas ut, alternativt enbart byta ut själva sliphjulen.
För att förlänga livstiden på din kniv är underlaget av största vikt. Skärbrädor i marmor och glas kan vara snygga att servera på, men använd dessa skärbrädor endast i detta syfte. Marmor och glas förstör nämligen dina knivar och är inte att rekommendera som skärbrädor att använda till vardags. Istället bör du välja en skärbräda i trä eller plast.
- De får inte tvättas i diskmaskin, då detta sliter på din skärbräda och kan bilda sprickor i träet.
- Tvätta av rester från mat direkt efter användning.
- Börjar din skärbräda bli sliten kan du slipa den med sandpapper så att den blir som ny. Detta är även bra för att upprätthålla hygienen.
- För att desinficera din skärbräda kan du tvätta den med ättika och vinäger.
Att förvara dina knivar på rätt sätt är också viktigt för att behålla skärpan och för att undvika att utsätta kniveggen för skaderisk. Knivar bör därför aldrig läggas lösa i kökslådan utan istället förvaras på en magnetlist eller i ett knivblock.
Om du vill vara rädd om din kniv och undvika skador på eggen är det också viktigt att välja rätt typ av skärbräda som är skonsam mot kniven. Använd helst en träskärbräda som underlag, träskärbrädor är dessutom långlivade och är en snygg, klassisk detalj i köket.
Det går även bra att använda en plastskärbräda, fördelar med en skärbräda i plast är att den är både lättskött och plånboksvänlig. Undvik marmor som skärbräda, en bricka i marmor passar utmärkt att servera med, men skär inte direkt med din kniv på marmor. Undvik även att skära direkt på diskbänk.
Anledningen till att handdiska dina knivar är främst för att maskindiskmedel innehåller slipmedel som kan skada skärpan på kniven och kan även ge fläckar på kniveggen då det innehåller salt. Knivens egg kan även skadas i diskmaskinen genom att den kan stöta i andra bestick under diskprogrammet.
Det är också väldigt lätt att skada sig på en kniv som står i diskmaskinen när du plockar ur och i disk. Diska din kniv under ljummet vatten när du byter mellan olika råvaror och låt inte kniven ligga kvar i diskvatten. När du använt kniven färdigt diska kniven direkt förhand och torka med en kökshandduk.